Inbyggda kassetter för utvändiga persienner

Trenden under de senaste åren har varit att se till så att kassetten för utvändiga persienner ligger dold under husets fasad. Denna lösning bevarar husets arkitektoniska utformning. Om du gillar den här tekniska lösningen måste du diskutera frågan redan innan ditt hem byggs eller innan värmeisoleringen planeras.

 

 

Inbyggda kassetter för utvändiga persienner installeras före eller under isoleringsprocessen och de kan användas på en mängd olika sätt. Det finns dock vissa begränsningar och därför bör du konsultera ett välutbildat installationsföretag i tid.

 

 

 

Hur ser den här lösningen ut?

De utvändiga persiennerna installeras i kassetten som ligger dold under husfasaden. När persiennerna är uppdragna täcker kassetten helt stapeln av lameller. På så vis skyddar kassetten persiennen från yttre påverkan. Uppdragna persienner syns varken inifrån eller utifrån huset. Inbyggda kassetter är alltid specialanpassade och deras mått baseras på storleken på fönstret eller dörren, samt på vald lamelltyp. Undersidan av kassettens frontpanel är försedd med en gipsavgjutning med täckande aluminiumplatta för en stilren finish. Kassetterna är gråfärgade på insidan. De tillverkas med bakre isolering eller utan isolering. De kan fästas med raka och vinklade anslutningsdon, oavsett kassetten längd.

 

Inbyggd kassett från Purenit

Kassetterna är tillverkade av det specialutformade byggmaterialet PURENIT® 550MD.
Det är i huvudsak ett polyuretanbaserat material tillverkat av styvt återvinningsbart PIR-skum. Materialet har samma mekaniska egenskaper som en träbaserad panel. Denna lätta med robusta platta med extrem kompressionsbeständighet är 15 mm tjock och medför inga negativa hälsoeffekter. Plattan har en långvarig temperaturbeständighet på +100 °C, en kortvarig temperaturbeständighet på +250 °C och minimal vattenabsorption. Den kännetecknas av dimensionell stabilitet till följd av fuktighet och temperatur. Genom att använda PURENIT® 550MD undviker du köldbryggor. Tack vare dessa egenskaper används materialet ofta främst inom byggbranschen.
Kassetter tillverkade av det här materialet är lätta men samtidigt mycket robusta.

 


 

Inbyggda styrskenor

Denna metod för att installera styrskenor kan användas om fasadens planerade yta är relativt slät (gips, träpanel, släta keramiska plattor). Den kan inte användas om ytan är skrovlig, t.ex. stenfasader. Styrskenan ligger dold i fasaden och påverkar därför inte fönstrets utseende. Den U-formade styrskenans aluminiumhölje ska monteras innan fasaden är klar och därefter gipsas. Höljet kan fästas i husets isoleringsplattor. Det går också att sammanfoga isoleringspanelerna med ett redan installerat hölje för styrskenan. När persiennen monteras placeras den inbyggda styrskenan i aluminiumhöljet.

 

   

 

Delvis inbyggda styrskenor

Den här 40 mm breda styrskenan används när öppningen har en ojämn yta, vanligtvis fasader av sten eller tegel
. Skenan kombinerar en naturlig design som matchar stenfasaden, med de tekniska funktionerna hos ett utvändigt solskydd. Fördelen med en synlig styrskena är att det inte finns något ljusinsläpp mellan skenan och stenfasaden. Installationen måste ske i samarbete med stensättarna så att inga delar av stenfasaden stör persiennens utrymme och därmed begränsar dess funktion.

 

 

Synliga styrskenor

Synliga styrskenor förankras i en öppning eller via aluminiumkonsoler fästa i fönsterkarmen. Det här är en enkelt installation som kan utföras efter fasadens slutförande.